Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση!

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα για την Α' Λυκείου - Κύπρος 2015

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα

*Ενδιαφέρει κυρίως μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου κατά τη νέα σχολική χρονιά 2015-2016

Μαθητές που θα επιλέξουν στην Β' και Γ' Λυκείου μια εκ των πιο κάτω κατευθύνσεων θα πρέπει στην Α' Λυκείου να επιλέξουν την Α' Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού (4 διδακτικές περίοδοι), Ηδη έχει γίνει εγγραφή των μαθητων από το Μάη ενώ τελευταία μέρα αλλαγής μαθημάτων προσανατολισμού είναι η 7η Σεπτεμβρίου 2015.

  1. Κατεύθυνση Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών
  2. Κατεύθυνση Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
  3. Κατεύθυνση Καλών Τεχνών

Η Α' Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού περιλαμβάνει δύο μαθήματα

  • Αρχαία/Αρχαιογνωσία (2 διδακτικές περίοδοι)
  • Ιστορία (2 διδακτικές περίοδοι)
Τα πιο πάνω μαθήματα θα εξετάζονται κατά τη λήξη της σχολικής χρονιάς μαζί με τα μαθήματα Κοινού Κορμού, Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά σύμφωνα με την εξής ενημέρωση από το Υπουργείο.

Αναλυτικότερα παρατίθενται οι περιγραφές των μαθημάτων όπως τις βρίσκουμε στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το Νέο Ωρολόγιο πρόγραμμα/Μαθήματα ΟΜΠ. Την ύλη για τα μαθήματα θα τη βρείτε για τα Αρχαία Ελληνικά/Αρχαιογνωσία εδώ και για την Ιστορία εδώ.

Αρχαία Ελληνικά / Αρχαιογνωσία

Το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών επιδιώκει, μέσα από κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο πρωτότυπο ή από μετάφραση, την πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των μαθητών, τη συνειδητοποίηση της διαχρονικότητας και της οικουμενικότητας των ελληνικών αξιών, και την καλλιέργεια δημοκρατικού ήθους. Παράλληλα, στοχεύει στην κατανόηση απλών κειμένων της αττικής διαλέκτου και στη συνειδητοποίηση της ενότητας της ελληνικής γλώσσας. 

Με τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών επιδιώκεται, με μια διδακτική προσέγγιση στηριγμένη σε παιδαγωγικές αρχές, οι μαθητές: 

  • Να έρθουν σε επαφή με τον αυθεντικό λόγο των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, συνειδητοποιώντας ότι η νέα ελληνική γλώσσα έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική και αποτελεί εξέλιξη και συνέχειά της.
  • Να γνωρίσουν τον λεξιλογικό θησαυρό του αρχαίου ελληνικού λόγου.
  • Να ασκηθούν στην ετυμολογική διερεύνηση των λέξεων και να γνωρίσουν γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα μέσα από κείμενα.
  • Να οδηγηθούν σταδιακά στην κατανόηση και την ερμηνεία απλών αρχαίων κειμένων.
Με τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, ως φορέα της πνευματικής δημιουργίας των Αρχαίων Ελλήνων, οικοδομείται η πολιτισμική μας ταυτότητα και γίνεται αντιληπτή η ιδιοπροσωπία μας ως Ελλήνων και ως Ευρωπαίων πολιτών.

Ιστορία

Το μάθημα της Ιστορίας είναι κατεξοχήν ανθρωπιστικό μάθημα και απευθύνεται σε μαθητές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστήμη της Ιστορίας. Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι η καλλιέργεια της κριτικής και ιστορικής σκέψης και η διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης. Με τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας επιδιώκεται η συνεχής ανανέωση του ενδιαφέροντος των μαθητών για το ιστορικό παρελθόν και για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης, με στόχο τη διάπλαση ενεργών δημοκρατικών πολιτών. 

Μέσα από επαρκή και πολυεπίπεδη γνώση του παρελθόντος οι μαθητές θα αποκτήσουν σταδιακά τη σύνθετη εκείνη διανοητική δεξιότητα, που θα τους επιτρέπει όχι μόνο να ερμηνεύουν γεγονότα και ιστορικά φαινόμενα παρωχημένων εποχών, αλλά και να κατανοούν τους ποικίλους παράγοντες (ιστορικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς, πολιτικούς κ.λπ.) που επηρεάζουν σύγχρονες καταστάσεις, ιδιαίτερα στο δικό τους ευρύ κοινωνικό και εθνικό περιβάλλον. 

Η διδασκαλία του μαθήματος διευκολύνεται με τη χρήση των ειδικών Αιθουσών Ιστορίας (εργαστηρίων), που είναι κατάλληλα εξοπλισμένες με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιντεοπροβολείς, ανακλαστικά διασκόπια, διαδραστικούς πίνακες, οπτικοακουστικό υλικό, μικρές βιβλιοθήκες κ.λπ. προς αξιοποίηση από τους διδάσκοντες και τους μαθητές. Οι μαθητές αναλαμβάνουν την εκπόνηση (ατομικών/ομαδικών) εργασιών (projects) Προβλέπονται, επίσης, οργανωμένες επισκέψεις σε μουσεία και ιστορικούς/αρχαιολογικούς χώρους, με σκοπό να κατανοούν οι μαθητές ιδιαίτερες πτυχές της ενότητας που διδάσκονται, μέσα από δραστηριότητες/εργασίες. 

Το μάθημα της Ιστορίας διδάσκεται στην Α΄ Λυκείου τέσσερις (4) διδακτικές περιόδους την εβδομάδα. Η διδακτέα ύλη καθορίζεται από την Εποχή του Λίθου μέχρι τη Ρωμαϊκή Εποχή. Τα διδακτικά εγχειρίδια είναι τα πιο κάτω:

  • Α. Ν. Μαστραπάς, Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου, Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού, ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, Αθήνα 2012
  • Αγγ. Παντελίδου, Κ. Χατζηκωστή, Ι. Χρίστου, Ιστορία της Κύπρου, Από τη Νεολιθική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή, ΥΑΠ, Λευκωσία 1990
Πηγή: http://nop.moec.gov.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ GOOGLE